Fijn wonen met een kleine keuken: 10 tips & tricks

Fijn wonen met een kleine keuken: 10 tips & tricks

Vindt u het lastig om de juiste inrichting te kiezen voor uw kleine keuken? We helpen u graag met passende kleuren, materialen en keukenapparatuur voor een ruimtelijke uitstraling. Met deze 10 tips & tricks kunt u met veel plezier genieten van uw kleine keuken.

1. Kasten, laden of planken

Hoe kunt u op efficiënte wijze zoveel mogelijk keukenspullen kwijt? Dat is de vraag. De ervaring leert dat lades vaak nuttiger zijn dan kastjes, omdat u in dezelfde ruimte meer spullen kwijt kunt. Planken versus kastjes blijft een eeuwige strijd in kleine keukens. Voor beide opties valt wat te zeggen. Veel kastjes aan de muur boven het werkblad zorgen ervoor dat een keuken vol en ‘blokkerig’ oogt. Planken ogen vaak ruimtelijker, maar druk en rommelig wanneer u er teveel spullen op plaatst.

Ook een belangrijke tip: benut de hoogte van uw keuken. Vaak eindigen keukenkastjes al een stuk lager dan het plafond, maar in een kleine keuken is het aan te raden om zelfs die ruimte te gebruiken. Eventueel door wat extra planken aan de muur te bevestigen voor de spullen die u niet dagelijks gebruikt.

2. Kalm kleurgebruik

Donkere, rauwe keukens zijn op dit moment zeer populair. Ze zijn in veel showrooms te vinden, waardoor u al snel in de verleiding komt mee te gaan met deze trend. Toch raden we deze kleuren bij Paul Roescher af wanneer u een kleine keuken heeft. Wij raden aan om juist te kiezen voor lichte, rustige kleuren op de wanden en het plafond. Zo zorgt u ervoor dat de ruimte zo groot mogelijk lijkt. 

3. De vloer: kleuren en tegels

Voor de vloer geldt juist het tegenovergestelde. In combinatie met een lichte, kalme keuken staat een donkere vloer verrassend goed. Kiest u voor tegels? Ga dan voor grote tegels, zodat u zo min mogelijk voegen in de keuken ziet. Kleine tegels zorgen namelijk voor een onrustig gevoel, terwijl grote tegels de keuken groter doen lijken.

Kleine keuken

4. Geschikte materialen en structuren

Niet alleen het materiaal van uw vloer is van invloed op de uitstraling van uw kleine keuken. Ook de structuur en het materiaal van uw aanrechtblad zijn van belang. De beste keuze is een glad, strak oppervlak. Met glanzend materiaal voor de achterwand en de afzuigkap creëert u daarnaast meer diepte.

5. Ruimtelijke verlichting

Verlichting doet veel voor een ruimte, dus ook voor uw kleine keuken. Spots op de juiste plekken doen wonderen! Wanneer u bijvoorbeeld spots plaatst onder de keukenkastjes lijkt de ruimte direct stukken groter. Het is een kwestie van de juiste plekken verlichten én de juiste hoeken donkerder houden. 

6. De nodige keukenapparatuur

In een kleine keuken moet u helaas keuzes maken wat betreft keukenapparatuur. Sommige apparaten zijn essentieel, anderen worden nauwelijks gebruikt. Maak deze keuze vooral op basis van uw eigen gebruik. En wilt u toch over alle keukenapparatuur beschikken? Maak dan gebruik van andere ruimtes. Plaats bijvoorbeeld een grote koelkast of vriezer in uw garage.Kleine keuken

7. Compacte spullen

Ook over de inrichting van de keukenkasten moet nagedacht worden, eigenlijk al voordat u de inhoud aanschaft. Kies bijvoorbeeld enkel voor glazen en kopjes die gemakkelijk op te stapelen zijn. Zelfs bij de aanschaf van potten en pannen is het belangrijk om daar alvast op te letten. Als u goed zoekt, zijn er enorm veel compacte spullen en slimme oplossingen voor kleine ruimtes te vinden.

8. Eten in de keuken?

Vindt u het belangrijk om te kunnen eten in de keuken, maar heeft u daar weinig plek voor? Kies dan voor een kleine bar met barkrukken in uw keuken. Daardoor lijkt uw keuken optisch niet alleen ruimtelijker, maar het maakt uw keuken ook nog eens heel gezellig. Meer behoefte aan een echte eettafel? Kies dan aan de kant van de muur voor een houten bank in plaats van stoelen. Veel houten banken functioneren bovendien als opbergkisten. Win win!  

Ruimtelijke inrichting voor uw kleine keuken

9. Opruimen (en weggooien)

Iedereen heeft wel een paar overbodige potten, pannen en schalen in de keuken staan. Neem uw keukenspullen eens goed onder de loep en bewaar uitsluitend de spullen die u wekelijks gebruikt. Probeer vervolgens alleen de wat grotere voorwerpen in het zicht te zetten, zodat de ruimte niet rommelig oogt. De overige spullen kunt u op een andere plaats opslaan, zoals op zolder of in de voorraadkast. Komt u spullen tegen die u écht niet meer gebruikt? Hak de knoop door en geef ze weg, verkoop ze of gooi ze weg.

10. Een upgrade voor uw keuken

Heeft u bovenstaande tips al eens uitgeprobeerd, maar baalt u nog steeds van uw kleine keuken? Kijk dan eens wat er mogelijk is qua keukenindeling. Soms is het mogelijk om een deel van een andere ruimte - of een deel van uw tuin - bij uw keuken te betrekken. Maar ook in de bestaande ruimte kunt u verrassend veel verbeteringen doen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de speciale BUDGET-Trendline keukens.  

Bij Paul Roescher adviseren wij u graag over de meest efficiënte indeling en inrichting voor een kleine keuken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Noteer de afmetingen van uw keuken en kom naar onze showroom voor een vrijblijvend advies. Tot snel!

 

Deel dit bericht


Stel uw vraag aan Annetta

Van dinsdag t/m zaterdag tijdens onze openingstijden zorgt Annetta ervoor dat uw vraag bij de juiste expert terecht komt!

Of maak een afspraak

Lees hier onze privacyverklaring


*Voor het beste resultaat zijn alle velden verplicht

94% beveelt Paul Roescher aan!

"Al onze wensen bleken mogelijk en ook het aankoopproces was zeer prettig"

Lees het verhaal van deze klant

Paul Roescher

figure
Europa's grootste keus
17.500 m2 showroom
Altijd hoge kwaliteit