Tips voor ergonomie in uw keuken

Tips voor ergonomie in uw keuken

Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan ergonomie op de werkvloer. Maar wist u dat dit onderwerp in het huishouden minstens zo belangrijk is? Paul Roescher zet voor u op een rij hoe de inrichting van uw keuken eruit dient te zien om effectief en ergonomisch te zijn.

 

Wat is ergonomie?

Ergonomie is een moeilijk woord voor de relatie die de mens heeft tot zijn of haar omgeving. Ergonomie is dus overal in ons dagelijks leven te vinden, maar de meeste mensen zullen het kennen vanuit hun werk. De arbodienst en regel- en wetgeving bepaalt namelijk dat mensen die arbeid verrichten dat op een veilige en gezonde manier moeten doen. Van het werk dat ze verrichten mogen ze geen lichamelijke schade krijgen. Bij het ontwerpen van consumentengoederen en interieurs speelt vooral comfort en het ontzien van lichamelijke belasting een rol. Ook in huis is ergonomie dus een belangrijk thema.  

Tips voor een betere ergonomische inrichting van uw keuken

Bij intensief dagelijks gebruik van een keuken die erg onpraktisch ingedeeld is, kunt u lichamelijk schade oplopen. In die keuken moet u namelijk te vaak bukken en zware dingen optillen. Dat is totaal niet ergonomisch. Deze tips maken uw keuken meteen ergonomischer:  

  • Het werkblad: Zorg dat het werkblad op de juiste hoogte afgesteld is. Met een werkblad op de juiste hoogte in uw keuken lukt het u om comfortabeler te koken en staat u niet met een gekromde rug het diner te bereiden. Een goede werkhouding is belangrijk, maar deze is voor iedereen weer anders. Als standaardhoogte wordt voor een werkblad meestal 92 centimeter aangehouden, maar die lengte past niet bij iedereen. Bent u vrij lang, dan moet uw werkblad hoger dan die 92 centimeter staan. En bent u juist wat kleiner, dan is het fijner als het werkblad ook lager staat. Bovendien is het afhankelijk van de taken die u uit gaat voeren op een werkblad hoe hoog deze idealiter zou moeten staan. Bepaal dus wat u prettig vindt als hoogte voor het koken en wat u prettig vindt als hoogte bij het afwassen. Middel deze twee afmetingen met elkaar en dan weet u op welke hoogte uw keukenwerkblad afgesteld moet worden. 
  • Beperk al te hoge keukenkasten: Keukenkasten die te hoog zijn, zorgen ervoor dat u te veel gaat overstrekken om producten te pakken. Zeker voor uw rug is dit niet ergonomisch. De plaatsing van de keukenkasten is dus bij voorkeur op een hoogte waar u er goed bij kunt. Als u al hoge keukenkasten heeft, dan helpt het om daarin alleen de producten of het servies te bewaren wat u niet dagelijks nodig hebt. Door de handeling van het strekken om boven uw hoofd iets te pakken niet al te vaak uit te voeren brengt u minder schade toe aan uw lichaam. Om echt ergonomisch bezig te zijn kunt u de producten die u dagelijks gebruikt het best op een plek zetten waar ze makkelijk te pakken zijn. U moet ze als het ware in de loop mee kunnen pakken uit uw keuken.
  • Plaats van de oven: Vaak worden ovens op kniehoogte in een keuken geplaatst. Dit is kan echter gevaarlijk zijn en is niet heel ergonomisch. U moet dan namelijk bukken om een appeltaart uit de oven te halen en ook voor kinderen is een te lage stand van de oven gevaarlijk. Uit nieuwsgierigheid kunnen ze hun handen branden aan de warme oven. Dit alles wordt voorkomen als u een oven in uw keuken op ooghoogte laat plaatsen. U kunt dan precies zien wanneer producten klaar zijn en u kunt gerechten recht uit de oven tillen. Dit is heel comfortabel, veilig en ergonomisch.

  • Plaats van de afzuigkap: Waar een oven niet te laag mag zitten in een ergonomisch verantwoorde keuken, mag een afzuigkap niet te hoog zitten. Ook moet de afstand tussen het fornuis en de afzuigkap kloppen. Alleen zo kunt u comfortabel koken. 

  • Looprichting en bewegingsruimte: Voor de ergonomie en het praktisch gemak is het ook noodzakelijk dat er voldoende bewegingsvrijheid is en dat de looprichting logisch is. U moet prettig door een keuken heen kunnen bewegen en bij een grotere samenstelling van het huishouden moeten er zelfs meerdere gezinsleden tegelijkertijd op een comfortabele manier rond kunnen lopen in de keuken. Bij de aanschaf van keukenapparatuur of een kookeiland is het dus belangrijk dat u rekening houdt met de ruimte, de looprichting en de bewegingsruimte. Bij bestaande keukens of zelfs kleine keukens helpt een logischere indeling vaak al enorm. 

 

ergonomie keuken

Advies op maat over een ergonomische keuken

De keukenspecialisten van Paul Roescher staan al voor u klaar. Ze maken samen met u de perfecte (nieuwe) ergonomische keuken voor in uw woning. Vraag vrijblijvend hun advies aan door alvast uw komst naar de showroom in Rijssen of die in Apeldoorn in te plannen.

Maak een afspraak 

Deel dit bericht


Stel uw vraag aan Annetta

Van dinsdag t/m zaterdag tijdens onze openingstijden zorgt Annetta ervoor dat uw vraag bij de juiste expert terecht komt!

Of maak een afspraak

Lees hier onze privacyverklaring


*Voor het beste resultaat zijn alle velden verplicht

95% beveelt Paul Roescher aan!

"Medio april zijn we in de showroom geweest en op een goede en betrokken manier geadviseerd door Cornelis en Rino."

Lees het verhaal van deze klant

Paul Roescher

figure
Europa's grootste keus
17.500 m2 showroom
Altijd hoge kwaliteit