Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan ergonomie op de werkvloer. Maar wist u dat dit onderwerp in het huishouden minstens zo belangrijk is? Paul Roescher zet voor u op een rij hoe de inrichting van uw keuken eruit dient te zien om effectief en ergonomisch te zijn, rekening houdend met factoren zoals de keuken driehoek, keuken lay-out, loopruimte, en ideale keukenindeling voor een praktische keuken.
Wat is ergonomie?
Ergonomie is een moeilijk woord voor de relatie die de mens heeft tot zijn of haar omgeving. Ergonomie is dus overal in ons dagelijks leven te vinden, maar de meeste mensen zullen het kennen vanuit hun werk. De arbodienst en regel- en wetgeving bepaalt namelijk dat mensen die arbeid verrichten dat op een veilige en gezonde manier moeten doen. Van het werk dat ze verrichten mogen ze geen lichamelijke schade krijgen. Bij het ontwerpen van consumentengoederen en interieurs speelt vooral comfort en het ontzien van lichamelijke belasting een rol. Ook in huis is ergonomie dus een belangrijk thema, met name in de keuken waar veel tijd wordt doorgebracht. Een ergonomische keuken houdt rekening met de menselijke maat en ergonomische afmetingen.
Tips voor een betere, ergonomische inrichting van uw keuken
Bij intensief dagelijks gebruik van een keuken die erg onpraktisch ingedeeld is, kunt u lichamelijk schade oplopen. In die keuken moet u namelijk te vaak bukken en zware dingen optillen. Dat is totaal niet ergonomisch. Deze tips maken uw keuken meteen meer ergonomisch:
- Het werkblad: Zorg dat het werkblad op de juiste hoogte afgesteld is. Met een werkblad op de juiste hoogte in uw keuken lukt het u om comfortabeler te koken en staat u niet met een gekromde rug het diner te bereiden. Een goede werkhouding is belangrijk, maar deze is voor iedereen weer anders afhankelijk van lichaamslengte. Als standaardhoogte wordt voor een werkblad meestal 92 centimeter aangehouden, maar die lengte past niet bij iedereen. Bent u vrij lang, dan moet uw werkblad hoger dan die 92 centimeter staan. En bent u juist wat kleiner, dan is het fijner als het werkblad ook lager staat. De ideale werkblad hoogte en aanrechtblad hoogte is dus persoonsafhankelijk. Bovendien is het afhankelijk van de taken die u uit gaat voeren op een werkblad hoe hoog deze idealiter zou moeten staan. Bepaal dus wat u prettig vindt als hoogte voor het koken en wat u prettig vindt als hoogte bij het afwassen. Middel deze twee afmetingen met elkaar en dan weet u op welke hoogte uw keukenwerkblad afgesteld moet worden.
- Beperk al te hoge keukenkasten: Keukenkasten die te hoog zijn, zorgen ervoor dat u te veel gaat overstrekken om producten te pakken. Zeker voor uw rug is dit niet ergonomisch. De plaatsing van de keukenkasten is dus bij voorkeur op een hoogte waar u er goed bij kunt. De ideale hoogte bovenkasten keuken en hoogte keukenkastjes hangt af van uw lichaamslengte. Als u al hoge keukenkasten heeft, dan helpt het om daarin alleen de producten of het servies te bewaren wat u niet dagelijks nodig hebt. Door de handeling van het strekken om boven uw hoofd iets te pakken niet al te vaak uit te voeren brengt u minder schade toe aan uw lichaam. Om echt ergonomisch bezig te zijn kunt u de producten die u dagelijks gebruikt het best op een plek zetten waar ze makkelijk te pakken zijn, bijvoorbeeld op een wandplank keuken op de juiste hoogte plank boven aanrecht. U moet ze als het ware in de loop mee kunnen pakken uit uw keuken.
- Plaats van de oven: Vaak worden ovens op kniehoogte in een keuken geplaatst. Dit is kan echter gevaarlijk zijn en is niet heel ergonomisch. U moet dan namelijk bukken om een appeltaart uit de oven te halen en ook voor kinderen is een te lage stand van de oven gevaarlijk. Uit nieuwsgierigheid kunnen ze hun handen branden aan de warme oven. Dit alles wordt voorkomen als u een oven in uw keuken op ooghoogte laat plaatsen, op de juiste hoogte oven in kastenwand. U kunt dan precies zien wanneer producten klaar zijn en u kunt gerechten recht uit de oven tillen. Dit is heel comfortabel, veilig en ergonomisch. Magnetron en oven boven elkaar plaatsen kan ook een optie zijn.
- Plaats van de afzuigkap: Waar een oven niet te laag mag zitten in een ergonomisch verantwoorde keuken, mag een afzuigkap niet te hoog zitten. Ook moet de afstand tussen het fornuis en de afzuigkap kloppen, rekening houdend met de dampkap afstand. Alleen zo kunt u comfortabel koken. Voor lange mensen is de juiste hoogte afzuigkap lange mensen extra belangrijk.
- Looprichting en bewegingsruimte: Voor de ergonomie en het praktisch gemak is het ook noodzakelijk dat er voldoende bewegingsvrijheid is en dat de looprichting logisch is. U moet prettig door een keuken heen kunnen bewegen en bij een grotere samenstelling van het huishouden moeten er zelfs meerdere gezinsleden tegelijkertijd op een comfortabele manier rond kunnen lopen in de keuken. Voldoende loopruimte keuken en minimale doorloop keuken zijn dus essentieel. Bij de aanschaf van keukenapparatuur of een kookeiland is het dus belangrijk dat u rekening houdt met de ruimte, de looprichting en de bewegingsruimte. Bij bestaande keukens of zelfs kleine keukens helpt een logischere indeling vaak al enorm.
Advies op maat over een ergonomische keuken
De keukenspecialisten van Paul Roescher staan al voor u klaar. Ze maken samen met u de perfecte (nieuwe) ergonomische keuken voor in uw woning, rekening houdend met factoren zoals de keukendriehoek, keukenzones, werkblad diepte, spoelbak hoogte, kookplaat hoogte, onderkast hoogte, oven hoogte, en of u een rechtshandige keuken of linkshandige keuken nodig heeft. Ze adviseren u over de beste keukenvormen en keukenindeling, of dat nu een I-vormige keuken, L-vormige keuken, U-vormige keuken of parallelle keuken is. Daarbij houden ze rekening met voldoende werkruimte en opbergruimte door slim gebruik van lades en bovenkasten, en zorgen ze voor de juiste keuken verlichting met LED-verlichting. Vraag vrijblijvend hun advies aan door alvast uw komst naar de showroom in Rijssen of die in Apeldoorn in te plannen.