Wat is het verschil tussen een sauna en een stoomcabine?

Wat is het verschil tussen een sauna en een stoomcabine?

Bij Paul Roescher vindt u zowel sauna’s als stoomcabines in het assortiment. Heerlijk na een lange dag hard werken of na een intensieve activiteit! Maar voordat u één van de twee aanschaft om ultiem te kunnen ontspannen, wilt u uiteraard wel weten wat het verschil is tussen een sauna en een stoomcabine.

De temperatuur

Eén van de belangrijkste verschillen tussen een sauna en een stoomcabine is de temperatuur. In een sauna is het over het algemeen namelijk een stuk warmer, wel tot zo’n 90ºC. De temperatuur in een stoomcabine wordt in veel gevallen tussen de 40ºC en 50ºC. Mede daardoor is de opwarmtijd van een stoomcabine ongeveer 20 minuten korter dan bij een sauna. Toch is het niet zo dat een stoomcabine kouder aanvoelt dan een sauna. Dit heeft te maken met het verschil in luchtvochtigheid.

Sauna

Vochtige of droge lucht

Zoals de naam al doet vermoeden, maakt een stoomcabine gebruik van vochtige lucht om de temperatuur te verhogen. Er wordt water opgewarmd om stoom te verkrijgen. Het gaat hierbij zelfs om luchtvochtigheid van tegen de 100%. Omdat het lichaam het zweet in deze lucht niet kan verdampen, voelt een stoomcabine - ondanks de lagere temperatuur - alsnog warm(er) aan. Een sauna gebruikt juist zeer droge lucht met een luchtvochtigheid van ongeveer 8%. De hoge temperatuur in een sauna wordt gecreëerd door deze droge lucht en door warme stenen.

Materiaal en uitstraling

Ook is er een groot verschil in uitstraling en materiaal. In veel gevallen zijn sauna’s gemaakt van hout: een materiaal dat warmte goed kan vasthouden en gelijkmatig (in de vorm van stralingsenergie) afgeeft aan de lucht. Stoomcabines zijn juist van materiaal gemaakt dat goed vocht kan verdragen, zoals acryl of tegels. De stoomcabine ziet er daardoor vaak modern en strak uit, terwijl de sauna wat meer sfeer en warmte uitstraalt. 

Stoomcabines

Sauna of stoombad als 'therapie'

Een sauna en een stoombad bieden allebei veel voordelen voor uw lichaam. Wanneer u snel last heeft van ademhalingsproblemen of allergieën is een stoombad aan te raden. Hierbij worden uw luchtwegen en sinussen namelijk geholpen om zich te openen. Stoom inademen in een stoombad kan tevens goed zijn tegen hoesten, bronchitis en astma.

Heeft u last van bovenstaande problemen, maar kiest u toch liever voor een sauna? Dan kunnen we een natte sauna aanraden. Dit is een sauna waarbij water (en eventueel wat olie in heerlijke geuren) over de warmtestenen wordt besprenkeld zodat de luchtvochtigheid toeneemt. Wanneer u juist niet goed tegen vochtige omgevingen kunt, is een droge sauna uiteraard de juiste keuze. Dit heeft ook vaak de voorkeur bij mensen met reuma, spierklachten of acute infecties.

Sauna of stoomcabine

Ontspannende werking

In beide gevallen wordt uw bloedsomloop bevorderd, verlaten de afvalstoffen uw lichaam, worden de luchtwegen vrij gemaakt en worden de poriën geopend. Zo bouwt u een lichamelijke weerstand op. De ontspannende werking is aanzienlijk en u zult zich achteraf weer helemaal fris voelen. Vindt u de geurstoffen een belangrijk ontspannend onderdeel van de gehele ervaring? Dan raden wij een stoombad aan, want daar komen ze beter tot hun recht.

Sauna of stoombad?

Natuurlijk is de keuze voor een sauna of een stoombad geheel afhankelijk van uw voorkeur en wensen. Ga bijvoorbeeld eerst eens naar een wellnesscenter en probeer beiden uit! Dan weet u zeker welke warmtetherapie en welk ‘klimaat’ u als het meest ontspannend ervaart.

Keuze gemaakt? Kom dan eens langs in de showroom van Paul Roescher en ontdek de eindeloze mogelijkheden. Van standaard bouwpakketten tot maatwerkoplossingen. Om uw keuze nog beter op uw voorkeur af te stemmen, vindt u daar ook talloze luxe whirlpools en infraroodcabines aan. Tot snel!

 

Maak een afspraak

 

Sauna of stoomcabine

 

 

Deel dit bericht


Stel uw vraag aan Annetta

Van dinsdag t/m zaterdag tijdens onze openingstijden zorgt Annetta ervoor dat uw vraag bij de juiste expert terecht komt!

Of maak een afspraak

Lees hier onze privacyverklaring


*Voor het beste resultaat zijn alle velden verplicht

94% beveelt Paul Roescher aan!

“Een keuken kopen doe je niet maar even tussen neus en lippen door. Wij hadden dan ook echt wel heel veel voorwerk gedaan."

Lees het verhaal van deze klant

Paul Roescher

figure
Europa's grootste keus
17.500 m2 showroom
Altijd hoge kwaliteit