Boerenkeukens: sfeer van toen, materialen van nu

Boerenkeukens: sfeer van toen, materialen van nu

Boerenkeukens zijn helemaal actueel. De geven een knus gevoel, maar kunnen tegelijkertijd ook ruimtelijk zijn. In dit blog leest u alles over boerenkeukens.

Maak een afspraak 


Boerenkeukens: nostalgische gevoelens

Boerenkeukens of landelijke keukens zijn helemaal hot, happening en actueel. En dat terwijl ze ons voor een deel terug in de tijd nemen en juist herinneringen van vroeger oproepen. Ze geven een knus gevoel, maar kunnen tegelijkertijd ook ruimtelijk zijn. Centraal staan natuurlijke materialen en een opvallend fornuis. En de potten en pannen? Gewoon in het zicht! 

De boerenkeuken is de laatste jaren een keukentype op zich geworden. Zag je dergelijke keukens vroeger enkel nog in boerderijen, landhuizen of oudere en zelfs monumentale huizen, tegenwoordig zie je de boerenkeuken ook gewoon terug in nieuwbouwhuizen. Hoe dat kan? Dit type keuken roept vaak nostalgische gevoelens op en biedt daarmee warmte, knusheid en gezelligheid. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?

Landelijke keuken Paul Roescher

 

Groot fornuis om uitgebreid te koken

Het middelpunt van een boerenkeuken wordt gevormd door een groot en in het oog springend fornuis. Wie van boerenkeukens houdt, houdt van koken! De keuken is voor velen een centrale plek in het huis waar veel tijd wordt doorgebracht. Koken en eten vormen daarmee een belangrijk moment van de dag. 

Het fornuis en de bijbehorende oven in een boerenkeuken vallen mede om die reden vaak op. Waar de rest van de keuken rust en gemoedelijkheid uitstraalt, kunnen het fornuis en de oven een vrij moderne eyecatcher zijn. Zilveren, chromen of mat-zwarte ovens zijn veel geziene gasten in dit type keuken. Toch zie je ook veel fornuizen met een wat meer rustieke uitstraling: door te kiezen voor een warme kleur of klassieke handgrepen en knoppen haal je al snel een gevoel van vroeger terug. 

De fornuizen in boerenkeukens zijn daarbij veelal gasfornuizen met grote pitten. Ook dit refereert weer aan een gevoel van vroeger. Voorheen was elektrisch koken in een boerenkeuken enigszins not done, maar eerlijk is eerlijk: wie zijn steentje wil bijdragen op het gebied van duurzaamheid, kan natuurlijk altijd gaan voor gelijkwaardige elektrische varianten. En ook die zijn verkrijgbaar in een rustieke uitstraling!  

 

Inspiratie nodig? Neem dan eens een kijkje in onze fornuizenstraat 

Fornuizenstraat Paul Roescher

 

Tegels: op de grond én op de muur!

Kenmerkend voor een boerenkeuken zijn kleine authentieke keukentegeltjes op de muren. Klassieke patronen, zwart-wit geblokte tegels of bijvoorbeeld friese witjes zie je vaak terug in de boerenkeuken. Een meer moderne en tegelijk industriële inslag kunt u toepassen met tegels met de uitstraling van baksteen.

En op de vloer? Ook hier komt vaak een zwart-wit-patroon terug, maar grote donkere natuurstenen tegels zijn ook gewild. De sfeer van knusheid kan hem al zitten in de keuze voor kleine of juist grote tegels, afhankelijk van de afmetingen van uw keuken.

Het is ook mogelijk een deel van de keuken te accentueren, bijvoorbeeld het fornuis of de eettafel, door een deel van de vloer te voorzien van andere tegeltjes met een opvallend of rustiek patroon. 

Toch meer fan van een houten vloer?
Dat kan natuurlijk ook! Maar voor de boerenkeuken zie je houten elementen vooral vaak terugkomen op de kastjes en lades. Hierdoor ontstaat een prettig contrast met de stenen, al dan niet op de muur of vloer.

Boeren keuken landelijke keuken Paul Roescher

 

Grote, diepe spoelbak met robuuste kraan

Klaar met koken? Dan moeten al die pannen en borden natuurlijk wel ergens afgespoeld kunnen worden. Grote was- of spoelbakken zijn dan ook typisch voor een boerenkeuken. Tegenwoordig valt de keuze vaak op een witte, keramische variant. Deze contrasteert veelal ook weer met een wat donkerder keukenblad of houten afwerking van lades en kasten.

De kranen bij de spoelbak zijn er natuurlijk in alle soorten en maten. Een boerenkeuken is echter robuust en dat is de kraan dan vaak ook. Een opvallende, ouderwets ogende vintage kraan, met flinke handgrepen misstaat dan ook niet. Veel geziene varianten zijn zilver of messing. Ook populair is een kraan met voorspoeldouche of ‘horecakraan’.

 

Houten kasten en lades met een natuurstenen keukenblad 

De landelijke sfeer van een boerenkeuken wordt deels gecreëerd door de veelal houten lades en kasten. Wie een keuken binnenloopt, heeft als eerst de voorpanelen van deze onderdelen in het vizier. Daarmee is de keuze voor het type materiaal van de lades en kasten sfeerbepalend. Gaat u voor een wat donkerder type hout? Of kiest u toch voor lichtere, witte voorpanelen, met meer klassieke smallere houten latjes en authentieke handgrepen?

Het keukenblad van een boerenkeuken is aan de andere kant juist vaak weer van oersterk natuursteen en vormt hiermee weer een prettig contrast met de rest van de inrichting.  

Houten keukenkastjes Paul Roescher

 

Opvallende accessoires en aankleding: de puntjes op i

Wanneer de sfeer in grote lijnen is uitgezet en de keuze voor het type fornuis, vloer en muur is gemaakt, is het tijd voor de finishing touch. Wie denkt aan een boerenkeuken, ziet de gietijzeren pannen, pollepels en ander keukengerei al aan de muur hangen. Geen plek aan de muur? Denk dan aan een open kast waar pannen, kommen, schalen of grote mokken in uitgestald staan. Potten met meel, muesli, thee of koffie en een grote set peper en zout mogen gerust in het zicht.

En heeft u een fraai, ouderwets nisje met een randje of plank aan de afzuigkap boven het fornuis? Maak het dan extra knus en huiselijk met leuke foto’s of andere snuisterijen. Dit alles vormt een sfeervolle aankleding van het grote geheel!

 

Advies nodig?

Dat kunnen wij ons best voorstellen. Wij nodigen u daarom graag uit in onze showrooms in Rijssen en Apeldoorn. Onze collega’s denken graag met u mee en adviseren u over de opties van de boerenkeuken waar u van droomt.  

 

Neem gerust contact met ons op of kom langs voor een afspraak. 

Maak een afspraak  

Deel dit bericht


Stel uw vraag aan Annetta

Van dinsdag t/m zaterdag tijdens onze openingstijden zorgt Annetta ervoor dat uw vraag bij de juiste expert terecht komt!

Of maak een afspraak

Lees hier onze privacyverklaring


*Voor het beste resultaat zijn alle velden verplicht

94% beveelt Paul Roescher aan!

“Positief dat er een prijs wordt genoemd waarvoor de keuken kan worden geleverd, scherp en niet te onderhandelen omdat het scherp is."

Lees het verhaal van deze klant

Paul Roescher

figure
Europa's grootste keus
17.500 m2 showroom
Altijd hoge kwaliteit